1835 entry daha
  • vedalaşmaya karar verdiğim ülke.

    7 aydır sydney’deyim. kebapçılardan bulaşığa kadar bir çok deneyimim oldu. araba ile uber eats yapıyordum akabinde ehliyetimin süresi doldu bisiklet ile yapmaya devam ettim. iki kez kaza geçirdim ayak bileğimi kırdım. motivasyonumu kaybettim çünkü bu şartlar altında çalışmak beni çok yıprattı. konfor alanıma düşkün biri değilim fakat burada 1 yıl daha bu şartlar altında çalışacak kadar enerjim kalmadı.

    gelecek olan arkadaşlar mental sağlığınız güçlü ise gelin. ben gemileri yakıp gelmediğim için bu kadar yeterli diye düşündüm. gelen herkese başarılar dilerim.
  • avustralyaya gelip asgari ucret veya ona yakin isler yaparak hayatta kalmaya calisiyorsaniz sydney en son secenek olmali. kazandiginiz paranin yarisindan cogunu kotu evlerin kirasina verirsiniz. brisbane ya da adelaide de ayni isleri yaparak cok daha rahat yasarsiniz. beyaz yakali olarak geliyorsaniz da is bulmak kolay degil onu soyleyeyim. pr yoksa is bulmak cok cok zor. ben 3 yil sonra pr opsiyonu olan gecici vizeyle bile muhendis olarak 6 ay duzgun is bulamadim. eger pr ihtimali yoksa vizenizde hic bir firma ise almaya yanasmiyor. ustune avustralya disindaki is tecrubesini siklemiyorlar.
    ogrenci olarak gelirim, bir sekilde pr'a gecerim diye dusunenlerin cogu yillardir bolumden bolume kayit yaptirip arafta yasiyorlar. devlet de bunun farkinda ve ucuz is gucu olarak goruyor ogrencileri, her sene sartlari degistirip kalici oturumu zorlastiriyor.
  • bu ulkeye tasinmadan once belli bir isi yapip yapamayacaginizi cozun. daha sonra o ise girip girmemenin yabanci olarak zorluguna bakin. en son olarakta avustralya eger bu ise diger ulkelere gore en az 2x daha fazla maas verip vermedigine bakin.

    99% ihtimalle ustte saydiklarima hayir benim is oyle degil diyeceksiniz. o zaman avustralya ya gitmeyin.

    bu ulkeye 5+ yildan fazla vaktini verenler maalesef bosuna kurek cekiyor. beyaz yaka olarak baska ulkelerde daha iyi yasayabilirler.

    ornegin avustralya da yillik x aud kazaniyorsa abd de 3x usd kazanabiliyor. eger doviz kurunu cevirirseniz 4.5x aud ediyor. yani 4.5 kat daha fazla para.

    yasam masraflarida soyle diyeyim. mesela disardan yemek yeme ayni gibi. 2 ayni restoranttan ornek vereyim.

    avustralya da bu 16 kusur aud iken
    avustralya aud ile

    abd de aynisi 11 usd.
    abd usd ile

    abd de bunu daha iyi ve ucuza yapan yerlerde var ama 3 asagi 5 yukari yeme icme doviz kurunu cevirince ayni. fakat alim gucu 4.5 kat abd de daha yuksek olunca (beyaz yaka gocmen isleri icin) abd de alim gucunuz daha yuksek oluyor.

    abd de 100 bin usd lik araba almak istediniz. aynisi avustralya da 300 bin aud. yani turkiyede nasil 1 alinca 2 devlete veriliyor. avustralya da da 1 alinca 60-70% ini devlete geriye kalan 30% gibi seyi de ac gozlu distributore veriyorsunuz. cunku arac ithal etmek kisitli/yasak.

    ev olayina gelsek ayni muhabbet. avustralya da (ki brisbane dan falan bahsediyorum sydney degil) 2 milyon dolarlik evler abd de 600 bin dolar falan. tekrar soyleyeyim maasin 4 kat yuksekken evler 2-3 kat daha ucuz. yani ev almak bazinda alim gucun abd'de avustralya ya gore 10 kat falan daha yuksek!

    ozetle 5 kusur yilini bu ulkeye de versen degisen birsey olmuyor. az maasla calisip surunup gidiyorsun. hic bir zaman abd kadar alim gucun vs olmuyor. belki abd de 2 senede ev alabilirken avustralya'da 5 sene sonra alabiliyorsun (mortgage a girmek icin) ki su an o makas daha acildi 3 yil abd vs 12 yil avustralya gibi. artik cocuklarin falan anca mortgage i oder avustralya'da.

    tanim: gocmek icin ozenilmemesi gereken vasat ulke.
  • son degisikliklerle birlikte gocmenlikte ipin ucunu iyice kacirmis ülke. gelecek ile ilgili hiçbir vizyonu olmayan, woke, voice islerle kafayi bozmuş bir iktidar ile karanlik bir doneme doğru giriyor. ulkeyi yönetenler bir aı devriminin ucunda oldugumuzu göremeyecek kadar capsizlar. hala restaurant manager, translator falan pr alıyor bu ulkede. bu meslekler 10 yıl içinde kaybolacak ve sen bu insanlara is bulmak zorunda kalacaksın. gelecek ile ilgili ciddi vizyonsuzluklari önümüzdeki 10 yılda gdpyi çok negatif şekilde etkileyecek. hale hazırda göçmenlik icin olan cazibesini hızla yitiriyor. halkın 70% ı göçmenliğin durdurulmasıni istiyor. en basit sorunları dahi çözecek bir iradeleri yok. hala nuclear energy karsiti olabiliyorlar ancak dunyanin en pahalı elektrigini kullanmalarina rağmen. semtlerinde metro, train istemiyorlar ki gocmenler gelip yerlesmesin. kafalar hala 60larin post war sonrası refah toplumunda yaşıyoruz anlayisinda. kisacasi bir kaç yıl izleyip ona göre plan yapın çünkü tünelin ucu bombok biryere çıkıyor şu an.
  • gocmenin oldukca zorlastigi ulke.

    ama hadi bir sekilde bir vize cozup geldiniz... bu sefer daha da zor olan kisma geciyoruz: nasil kalacaksiniz?

    ben yine son karari size birakayim da... guzel keps yapilir yalniz bu entrylerden.

    soyle bisey mesela:

    görsel
  • hadi bir entri de benden olsun. ev kıtlığı ve yaşam masrafları faturasını özellikle öğrenciye kesti hükümet. öyle bir noktaya getirdi ki gel oku, paranı bana ver ondan sonra yallah ülkene geri dön demediği kaldı. master falan yapsan da 35 yaşından yaşlıysan vizeyi alamayacak gibi gözüküyorsun yeni şartlarla. aynı hükümet geçen sene belli başlı bölümlere 5 yıllık yeni mezun vizesi hakkı tanımıştı. buna güvenip yüksek lisansa falan başlayan insanlar daha okulu bitiremeden apayrı bir vize koşulu ile karşı karşıya şu anda. $60,000 ödediyle kalacak gibi gözüküyor bazı insanlar. imza falan toplanıyor yaş sınırı artsın diye ama hayırlısı. çünkü burada yüksek lisans yapan insanların çoğu başka ülkeden gelip pr yolunu zorlayan yaşını almış insanlar.

    bi de bunun ile ilgili döküman yayınladığında “neden böyle değişiklikler yapıyoruz” kısmında güya araştırmalara göre mezun olan insanlar mezun oldukları bölümde değil daha az kalifiyeli işlerde çalışıyormuş. ama dönüp de gerçeğe kimse bakmıyor. üsteki arkadaşın da dediği gibi pr'ın yoksa kalifiyeli iş bulmak cidden zor. öyle bir durum ki başvurularınıza dönüş dahi alamıyorsunuz. tabi burada ik'nın önyargısı da devreye girebiliyor. çünkü yapılan araştırmaya göre “batılı” bir adınız yoksa %45 daha az geri dönüş alma oranınız. bi de bu düşük pozisyonlar için. yüksek pozisyonlarda bu %57'ye çıkıyor.

    işler cidden zor buraya öğrenci olarak gelenler için anlayacağınız.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap