1883 entry daha
  • insan özünde kötünün allahıdır o kadar kötüdür o kadar kötüdür ki kötü türkçe ve dilbilgimle bile ifade edebilirim bunu. şöyle ki ;

    her insan özünde kötüdür ama kendi içinde derecelendirir kimin ne kadar kötü olup olmadigini..yasalar ve topluma göre kötü olan insanlara bakıp bakıp der ki ben insan öldürmüyorum,tecavüz etmiyorum,hırsızlık yapmıyorum diye diye diye kendi kötülüklerini hafifletir hafifletir ve ne kadar da iyi bir insanım sokayım böyle hayata şunlara bak ne kadar kötü insanlar ne kadar güzel hayatlar yaşıyor der.
    ama hayat öyle değildir.

    şöyle durun bir düşünün etrafınızda size göre kötü olan bir insanın yüzüne sen kötü bir insansın dediginizi farzedin. ikna edebileceğiniz bir kişi bile olur mu sizce?

    sana gore ben kötü bir insanım bir başkasına göre sen kötü.sonuc olarak herkes kötüdür.
  • insan önce bi olay yasar.

    sonra hisseder.

    iyi veya kötü diye niteler.

    sonra da bunlar özümmüş der.
  • insan ne zaman bir başkasına iyi olmuş, yada iyiliğini sürdürebilmiş.
  • kanımca, iyidir fakat dünya bu iyiliğini pasifleştirir.
  • insanın özünde iyilik ya da kötülük yoktur. güdüler, olmak zorunda olan etkileşimler, geldiği ve geri gideceği hiçlikten başka bir takım kodlamalar vardır. gerisi ise bok.
  • iyi ve kötünün ötesindedir. özü itibariyle bencildir.
  • ilk çağlar sonrası insanoğlu öğrendiği kötülüğü sürdürebilir. bunun üzerine bir ahlak anlayışı ve irili ufaklı bir kitle oluşmasına da sebep olabilir. öğrenilmiş bu kötülüğün sürdürülmesinin kişisel ve kitlesel sebepleri değişir.

    travmatize olup sevgisiz büyüyen bir insan mesela, talihli değilse yüksek oranla zarar verici bir kişi olup çıkar. birçok kötünün arkeolojisinde onu anlayabileceğimiz bir şeyler bulunabilir.

    bunun yanı sıra bir de doğamızı/kendimizi sürdürmek için yapacağımız şeyler vardır. örneğin insan üç gün aç kalsa her yere, herkese saldırabilir. bu dünyanın yukarıda behsettiğim öğrenilmiş kötülüklerinden farklıdır. bu "öz"e göre zaten pek iyi bir şey yoktur doğamızda. yani "öz" deki zaten kötülük olarak tanımlanmamalıdır. doğanın ayakta kalmasında iyilik kötülük yoktur. olan şey olur. ancak "dünyanın" sınırları vardır, iyiliğin ve kötülüğün başladığı bir yer vardır ve bunu insanlık icat etmiştir. o noktada da özü tartışmanın bir manası yoktur. özde insanın icadı yer almaz.
  • insan özünde iyi olsa ne dinler olurdu ne de hukuk kuralları. barış içinde yaşayıp giderdik ama özümüzde kötüyüz.
  • her ikisi de

    her insan özelinde farklıdır, kişilikleri ve mizaclari aldığı egitim,çevre, genetik faktorler,kendine bakış açısı hayattaki duruşunu belirler.

    kendi adıma güzel bir ailede icsellestirdigim eğitim surecim olmasa zekami kötülüğe kullanabilirdim.

    başlık tesadüf oldu. dün bir yatirimciya bunu söyledim. " beni bilirsin akıllıyimdir ancak temiz iş yaparım" bu sözümden sonra iş açıldı. surec altyapı kazandı.

    kötü olacak kadar kendini yormana gerek yok.

    üstteki cümleyi yazmam çok basit ancak daha üstte yazdığım gibi koşullar ve insanın ne olmak istediği buna karar verir.

    ağaç yaşken eğilir, kişilik oluşumunda aile ve eğitimi icsellestimek çok önemli. benim iyilik baslangicim boyle.
254 entry daha
hesabın var mı? giriş yap