3537 entry daha
  • cok pahali. sacma sapan pahali hem de. 10-12 sene once her hollandaya gidisimde oh be helsinki'den sonra ne ucuz yer diye rahat rahat takilirdim. artik fiyatlar helskinkiyi katlamis durumda. alkollu ickiler disinda ucuz bir sey kalmamis hatta.

    hele kira-ev fiyatlari filan oraya gelmiyorum bile. finlandiya'nin ortalamasinin hayli ustunde geliri olan, 2 maasli bir ciftiz. gecen merak edip baktim bu gelirle amsterdamda dokuntu bile alamiyoruz.

    ulan hani pahali ulke kuzey ulkeleriydi?
  • discord'dan hollandali bir cocukla konusuyordum. the netherlands yerine holland dedigim icin bir sövmedigi kaldi. neymis hollandalilar irite oluyormus. the netherlands denmesi gerekiyormus. mus mus ta mus mus. (bkz: etiketlerin bu kadar kölesi olmus bir adet hollandali)
  • gelmeden once buyuk oranda avantajlarina odaklandigim, iklimine bir sekilde katlaniriz diye dusundugum, geldikten sonra da sonbahar-kis-ilkbahar mevsimlerinde duzenli olarak ayda bir kez hastalandigim ulke. hava durumunun psikolojiye olan etkisi de az degil tabii ki. bu iklime fiziksel ve psikolojik olarak alisabilecek miyim, yoksa birkac yil sonra pes edip sicak bir ulkeye mi tasinacagim merak konusu.
  • 2021 yilinda hukumet kurulurken o donemki arabulucu dalginlikla bazi toplanti notlarini acik etmisti (kaynak).

    simdi de benzer "aksilik" yeni hukumet gorusmeleri surecinde olmus. ve ne hikmetse, tam da secimden birinci cikan islam ve gocmen karsiti pvv'nin diger ortaklarini cok agir bir gocmen ve multeci politikasina ikna etttigini "dogrular" nitelikte bir "acik etme" seklinde... video'yu izleyince zaten goreceksiniz, adam kamera acisini ayarlamak icin baya bir dolaniyor ortalikta.

    kaynak: https://nos.nl/…oord-met-strengste-asielpakket-ooit
  • ulkedeki ev ve barinma krizini anlatan guzel bir yazi: https://www.theguardian.com/…t-level-housing-crisis

    --- spoiler ---

    it started maybe 10 years ago, says tamara kuschel. since the 1970s, the charity she works for in amsterdam, de regenboog, has run day shelters for homeless people – typically, people with serious addiction and mental health issues.

    then, in about 2015, a new kind of client began to appear. “they didn’t have the usual problems of homeless people,” kuschel says. “they had jobs, friends. ın every respect, their lives were very much together. but they couldn’t afford a home.”

    some are not young, she says. the oldest, last year, was 72. they have, typically, recently been involved in a relationship break-up, had a small business fail or been unable to afford a rent rise.. “we can help some,” she says. “but we’re just a sticking plaster, really.”
    --- spoiler ---
  • genel olarak insanlarının hoşgörülü, saygılı, nazik olduğu ülke. hafif bir cimrilik var, ama buna rağmen bir yandan da paylaşımcılar. king's day kutlamalarına giderken trende birisinden bira istedim ücreti karşılığında, bana birayı verdi ve para da istemedi. kabul etmeyip üzerine 2 bira için 5 eur vermemin üzerine tabi ki havada kaptı :) ama ilk aşamada istememesi bile gerçekten bir naziklik göstergesiydi.

    karayolları bir değişik, hız limitleri fazla düşük, giriş çıkışlar fazla keskin ve insanlar çok hızlı giriş çıkış yapıyor. bisikletlilere gereksiz bir öncelik var ve bu bisikletlilerin nerdeyse yola hiç bakmamasına sebep oluyor. özellikle paylaşımlı yollar, araba kullananlar için ciddi sıkıntılı.

    evler genel hatlarıyla muazzam gözüküyor, en basit kasaba bile çok tarihi ve keyifli bir yapıda.

    havası gerçekten çok dengesiz. nisan sonunda yaptığımız 1 haftalık gezide, tshirt ile terlediğimiz de oldu, bot-mont-kazak-atkı ile üşüdüğümüzde. güneş olduğunda inanılmaz sıcak oluyor. türkiye'nin 25 derecesi ile buranın 25 derecesi kesinlikle aynı değil.

    evlerin çoğunda tek tuvalet var. genelde banyo ile ayrılar. tuvaletlerdeki lavabolar ilginç bir şekilde inanılmaz küçük.

    herkesin alım gücünün benzer olması güzel bir şey, bizim ülkemizden bariz en iyi olduğu konu bu sanırım. genel olarak en kırsalda bile evler çok güzel. bizim köyler ne kadar fakir ve yıkık dökük ise, burası da bir o kadar güzel. rasgele bir kasabayı bugün bizim türkiye'ye taşı, yerel turist patlaması olur.

    trafik ışıklarında sensör var, birisi yaklaşınca hemen yeşile dönüyor özellikle akşamları. mükemmel uygulanmış bir teknoloji.

    avm'de bile tuvaletler paralı ve çok gereksiz uzun saçma sıralar oluyor.

    evlerde sabah 7 akşam 9 arasında tadilat izni varmış. adamlar 7:30'da çalışmaya başlıyor vuruyor hiltiyi şaka gibi.

    trafikte salağın birisi tam yolun tek şeritten çift şerite döndüğü yerde kaza yapmış arabayı pat orda bırakmış. 100 metre daha gitse 5 kmlik oluşan trafik açılacak ama malın birisinin pratik düşünememesi sebebiyle arkadakilere 2 saatlik trafik oluşmuş. bizde olsa 5 dakikada uyarı ile açılır ama burda yanından geçenler hiçbir şey söylemeden yola devam ediyor. pratik zeka kullanımı az.

    özellikle amsterdam'ı turistik olarak çok beğensem de, genel yaşam şekilleri ile bazı hayal kırıklıklarım oldu.

    ülkede gezdiğim bazı yerlere dair diğer entrylerim:
    amsterdam: (bkz: #164161803)
    delft: (bkz: #164161873)
    keukenhof: (bkz: #164162742)
    zaanse schans: (bkz: #164162963)
    volendam: (bkz: #164163104)
48 entry daha
hesabın var mı? giriş yap